Održana mektepska olimpijada u Sea-Tacu

Seattle, WA – U subotu, 2. oktobra 2022. godine, održana je “mektebska olimpijada” u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Washingtonu – džemat Seattle. Na samoj “olimpijadi” učešće je uzelo oko osamdesetoro djece i dvadesetak omladinaca koji pohađaju mektebsku pouku u ovom džematu. Učesnici su se natjecali u raznim disciplinama od trčanja u vrećama, prevlačenja konopca, trčanja na 50 metara do trčanja sa kašikom i jajetom.

Lijepo vrijeme  poslužilo je učesnike i roditelje da uživaju u “mektebskoj olimpijadi” koja se održala u Angel Lake parku u SeaTac-u, a ujedno je ovo bila idealna prilika za druženje djece i odraslih u divnom prirodnom ambijentu. Nakon takmičenja svim učesnicima su dodijeljene diplome i medalje za učestvovanje, dok su pobjednici dobili trofeje za osvojeno prvo mjesto.

Izvršni odbor Islamske zajednice Bošnjaka u Washingtonu obezbjedio je pizzu, trofeje, i medalje, a roditelji su se pobrinuli za sokiće, kolače, i ostale zakuske kojih je bilo u izobilju. Velika hvala pripada Aliji-ef. Kurtanoviću i Admiru Kelemišu, članu džematskog odbora, koji su ovu ideju uz pomoć vrijednih roditelja i polaznika mekteba pretvorili u djelo.

Očekujemo da će ova olimpijada postati tradicionalna i da će djeca isti žar olimpijade prenijeti i na mekteb.

Dnevni namazi

Svih pet dnevnih namaza se mogu obaviti u džamiji u džematu. Ove godine posjeta na dnevnim namazima je bila nešto bolja naspram prethodne godine.