Svečano obilježen Dan državnosti u našem džematu

Dan državnosti Bosne i Hercegovine (25. novembar) svečano je obilježen u našem džematu u subotu 26. novembra 2022. godine. U programu su učestvovala djeca i omladina. tj. naše mekteblije, a cijeli program je bio edukacionog tipa kako za najmlađe, tako i za najstarije.

Početkom programa prisutnima se video-linkom obratio dr. Sead Bešlija, direktor Instituta za historju Univerziteta u Sarajevu, te održao kraće predavanje p važnosti Dana državnosti. Nakon toga, prisutne džematlije su imale priliku da postave pitanja dr. Bešliji o dobiju adekvatne odgovore na ista.

Nakon toga, mekteblije su se takmičile u kvizu znanja o Bosni i Hercegovini i svi prijavljeni su pokazali jak nivo znanja, tako da su mnoga prva, druga, i treća mjesta morala biti podjeljenja između učesnika.

Mekteblije su zatim izvele program, tj. recitacije, te ilahije i kaside prigodne za ovu priliku, nakon čega su svi pristuni zajedno večerali i družili se u donjem dijelu džamije.

Dnevni namazi

Svih pet dnevnih namaza se mogu obaviti u džamiji u džematu. Ove godine posjeta na dnevnim namazima je bila nešto bolja naspram prethodne godine.